11 companii, suspectate de trucarea unor licitatii pentru intretinerea strazilor din Bucuresti

Consiliul Concurentei a efectuat inspectii la 11 companii suspectate de trucarea licitatiilor pentru intretinerea strazilor din capitala. In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.


In comunicatul de presa transmis de Consiliul Concurentei (CC), se precizeaza faptul ca s-au efectuat inspectii neprevazute la 11 companii participante la procedura de achizitie publica organizata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) – Administratia Strazilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrari „Intretinerea si administrarea unor strazi din Bucuresti”.

Valoarea totala estimata a contractelor incheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fara TVA (aproximativ 347 milioane euro).

Conform comunicatului de presa, inspectiile au avut loc in cadrul investigatiei declansate de Consiliul Concurentei privind o posibila intelegere intre cele 11 companii de a participa cu oferte trucate (individuale si in asociere) la licitatiile organizate de CGMB prin Administratia Strazilor pentru atribuirea contractelor cadru de asfaltare si plombare a gropilor si bordurilor.

Atribuirea contractelor cadru s-a facut prin organizarea a 6 licitatii, corespunzatoare celor sase sectoare.

"Avem indicii ca ar exista o intelegere intre companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele sase licitatii, fara sa se concureze in mod real. In acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotatie. Este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din acest domeniu, astfel incat in final sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice", a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Care sunt cele 11 companii inspectate si care este amenda pe care o risca?

Cele 11 companii sunt: S.C. Tehnologica Radion S.R.L., S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L., S.C. Straco Grup S.R.L., S.C. Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 S.R.L. (Delta A.C.M. 93 S.R.L.), S.C. Pro Cons XXI S.R.L., S.C. RCV Global Group S.R.L., S.C. Swietelsky Constructii Feroviare S.R.L., S.C. Strabag S.R.L., S.C. Eurovia-Construct International S.A., S.C. Global Service Proiect S.R.L. si S.C. Drum Concept S.R.L..

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

"Reamintim ca din septembrie 2009, autoritatea romana de concurenta a adoptat noile instructiuni privind politica de clementa, instructiuni care se aplica atat intelegerilor orizontale, cat si restrictionarilor verticale foarte grave", se mentioneaza in comunicatul de presa.

Legea concurentei(nr. 21/1996)interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

 Sursa: www.avocatnet.ro

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×