59% dintre romani nu sunt deacord cu criteriile folosite in atribuirea achizitiilor publice

atribuirea licitatiilor

 

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de IPP pe un esantion reprezentativ la nivel national, 84% dintre romani considera ca felul in care sunt cheltuiti banii publici, incluzand fondurile europene, este ineficient. Achizitiile publice legate de sectorul public si cele legate de sectorul sanatatii sunt considerate cele mai ineficiente de 43% si, respective, 38% dintre respondenti.

Achizitiile pe bani publici desfasurate in Romania prin sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) folosesc in cea mai mare proportie criteriul de atribuire a contractului cel mai mic pret.

In opinia acestora rapotul calitate-pret ar trebui sa fie criteriul cel mai des folosit in achizitiile publice ( 59% dintre respondeti), spre deosebire de criteriul pretului cel mai mic (indicat de 9% dintre respondeti drept criteriu recomandat).

“In sistemul actual, autoritatile contractante nu sunt incurajate sa isi clarifice nevoile interne astfel inca sa ceara operatorului economic oferte alternative, adaptate acestora. In schimb, autoritatile se concentreaza sa detalieze caracteristicile tehnice pe care sa le urmareasca toate ofertele depuse, ajungand in final sa se departajeze exclusive in functie de pret”, scriu autorii studiului IPP.

Potrivit aceluiasi studiu, anul trecut, valoarea totala a fondurilor cheltuite in achizitiile publice derulate prin SEAP s-a ridicat la 15 miliarde euro, in scadere cu 7 % fata de anul anterior.

Fondurile UE au fost folosite in 25 % din achizitiile derulate prin SEAP, iar majoritatea contractelor au fost atribuite unor companii locale, locurile doi, trei si patru in ierarhia numarului de companii cu contractele SEAP fiind ocupate de Spania, Italia si Germania.

Site-ul licitatia.ro sustine atribuirea licitatiilor in functie oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, reprezinta oferta cea mai ieftina in raport cu parametrii stabiliti si care ofera avantaje calitative utile autoritatii contractante.

 

Despre Licitatia.ro

Licitatia.ro este lider in domeniul Monitorizarii Licitatiilori Publice din Romania!
Zilnic monitorizam toate Licitatiile Publice din Romania si trimitem abonatilor nostri alerte personalizate pe e-mail cu licitatiile din domeniu lor de activitate.

 

 

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×