Analiza impactului asupra coruptiei, dupa 8 ani de e-licitatie.ro

Unul din obiectivele implementarii e-procument a fost eliminarea coruptiei din achizitiile publice.

In urma studiului facut de licitatia.ro in luna mai la intrebarea: Publicarea/oganizarea licitatiilor prin E-licitatie.ro, a redus nivelul coruptiei in achizitiile publice? Am primit urmatoarele raspunsuri:

  • 33,33% au declarat ca Da, Publicarea/oganizarea licitatiilor prin E-licitatie.ro, a redus nivelul coruptiei in achizitiile publice
  • 47,53% au zis ca organizarea licitatiilor prin intermediul E-licitatie.ro nu a redus nivelul coruptiei in achizitiile publice
  • 19, 14% au declarat ca nu stiu.

La acest studiu au participat 162 de personae care utilizeaza sistemul electronic de achizitii publice.

Daca comparam aceste rezultate la aceasta intrebare cu rezultatele altui studiu din 2008(OECD, Ion Marcu, 2008), putem observa ca la cativa ani dupa lansarea e-licitatie.ro oamenii aveau incredere ca acest nou sistem de achizitii publice va opri coruptia. In studiul din 2008, 44% din cei chestionati considerau ca e-licitatie.ro este un mod eficient pentru combaterea coruptiei si doar 26% considerau ca va avea un impact mic.

Intre timp atat firmele cat si autoritatile au gasit noi modalitati de trucare a licitatiilor, iar in presa au aparut multe articole privind licitatiile aranjate. Ca rezultat perceptia nivelului coruptiei in achizitiile publice a ramas destul de mare. Problema nu este in structura sau functionalitatile portalul e-licitatie.ro ci in modul in care sunt atribuite licitatiile. Portalul e-licitatie.ro este doar un instrument prin intermediul caruia se organizeaza/atribuie contractele publice.

Lucru acesta nu e de mirare pentru ca s-a intamplat si in alte tari precum India, Pakistan. Conform datelelor de pe transparency.org nivelul cruptiei nu a scazut dupa implementare sistemului online de e-procurment in tara lor. Odata ce sau obisnuit utilizatorii cu noul sistem de achizitii, utilizatorii au gasit noi modalitati a trece de nivelurile de securitate, lacune legislative si au gasit alte cai de a fura din banii publici.

Ec. Sergiu SAVA

 

Licitatia.ro - cel mai bun site de monitorizare a licitatiilor publice.

 

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×