Ce este sistemul electronic de achizitii publice – SEAP?

Fie aveti nelamuriri legate de ceea ce este sistemul electronic de achizitii publice, ori intentionati sa participati la licitatiile publice online, pentru inceput este vital sa intelegeti ce inseamna SEAP. Acest sistem informatic pentru utilitatea publica este o platforma care are ca scop atribuirea de licitatii publice.

Sistemul electronic de achizitii publice a luat fiinta tocmai pentru a sprijinii principiul transparentei, unul dintre cele 7 principii ale cardului legislativ european care reprezinta pilonii sistemului de achizitii publice in intreaga Uniune Europeana. Prin transparenta se intelege punerea la dispozitia celor interesati, toate informatiile necesare pentru a putea participa la o licitatie publica, ceea ce SEAP face de fapt.

SEAP este platforma care doreste sa asigure transparenta in ceea ce priveste desfasurarea unei licitatii publice, a procesului in sine dar si a procedurilor reglementate de legea in vigoare. Pentru ca o inteprindere sa se poata inscrie in sistemul electronic de achizitii publice are nevoie si sa publice anunturi de intentie, de participare, iar in atribuire are nevoie de infrastructura necesara, confrom legii, adica un calculator cu internet.
Avand in vedere ca achizitiile publicese fac din banii publici si astfel necesita o serie de reglementari riguroase, institutia care a inceput reglementarea acestor procese economice este Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP), o institutie de stat care este subordonata Ministerului Finantelor Publice.

ANAP a luat fiinta in anul 2005 si a reglementat cadrul legal privitor la aplicarea procedurilor in ceea ce privesc achizitiile publice, si anume, Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Pentru o mai usoara operare a acestui sistem de catre autoritatile contractante si ofertantii de pe piata de bunuri si servicii, s-a creat site-ul www.e-licitatie.ro, site-ul oficial al SEAP, care reprezinta cadrul legal prin care marea parte a achizitiilor publice din Romania sunt atribuite intr-o maniera care respecta cadrul legislativ european, si implicit cel romanesc.

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×