Comisia Europeana: Modul in care se fac achizitiile publice trebuie schimbat

Autoritatile romane sunt vinovate pentru ca au permis instituirea unei „culturi” in zona de achizitii publice, care permite marirea preturilor in timpul derularii contractelor, a declarat ieri Benoit Nadler, responsabil pentru Romania in cadrul Directoratului General pentru Politici Regionale, din Comisia Europeana. „Statul trebuie sa faca o schimbare de paradigma si sa o comunice”, a declarat Nadler, prezent ieri la Bucuresti.

Acesta i-a raspuns astfel lui Radu Berceanu, ministrul Trans­porturilor, care i-a descris situatia in care companii romanesti sau vest-europene castiga un contract propunand preturi minime, castiga licitatiile in mod corect, iar apoi cer mai multi bani, amenintand cu blocarea lucrarilor. Dialogul dintre Nadler si Berceanu a avut loc in limba franceza, in timpul unei conferinte pe tema achi­zitiilor publice.

Autoritatea Nationala pen­tru Reglementarea si Moni­to­rizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a lansat in dezbatere publica ideea instituirii unor modele de contracte in do­meniile transporturi, mediu si energie. „Este un demers pen­tru o mai buna aplicare a transparentei si a principiului concurentei. Vom continua sa lucram si la modele de contracte de concesiune si Caiete de Sarcini”, a spus Cristina Traila, presedintele ANRMAP.

Berceanu a afirmat ca legislatia romaneasca in domeniul achizitiilor publice se aseamana cu cea din UE, insa este pusa diferit in practica, contestatiile  fiind folosite doar pentru a sicana si a lungi anumite proceduri.

De asemenea, ANRMAP a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern care ar stabili infiintarea unei unitati centralizate pentru achizitiile publice, in subordinea Ministerului Finantelor. ..

sursa: financiarul.ro  21.05.2010

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×