Din 2011 statul va cumpara centralizat computere

Achizitiile de autoturisme, computere, mobilier, combustibil auto, dar si de servicii informatice, de curatenie, de asigurare si transport aerian efectuate de catre institutiile publice centrale vor fi derulate in sistem centralizat, prin intermediul unei unitati subordonate Ministerului Finantelor, potrivit unui proiect de hotarare de guvern.

Noua institutie, denumita Unitatea centralizata in domeniul achizitiilor publice de produse si servicii destinate administratiei publice centrale, va elabora o strategie de achizitie si va cumpara in nume propriu produse pentru alte autoritati contractante. Tot in sistem centralizat vor fi achizitionate produse de papetarie si birotica.

"Achizitiile publice efectuate de Unitate vor fi realizate in cele mai avantajoase conditii din punct de vedere economic prin utilizarea modurilor de contractare cele mai eficiente si in conditii de transparenta care sa favorizeze cel mai larg acces al operatorilor economici interesati", se arata in proiectul hotararii de guvern care reglementeaza noua structura.

Documentul releva insa ca pentru anul 2010 autoritatile administratiei publice centrale vor continua sa incheie contracte de achizitii publice si acorduri-cadru, in conditiile in care aceste achizitii nu fac obiectul unor contracte sau acorduri-cadru incheiate de catre Unitate.

Unitatea va fi condusa de un director, functionar public, numit prin ordin al ministrului de finante, va primi consultanta de specialitate de la celelalte directii din minister si va include 50 de functionari publici si angajati contractuali preluati prin transfer din compartimentele interne de achizitii ale institutiilor pentru care sunt efectuate achizitiile.

Masura vine pe fondul discutiilor privind ineficienta sistemului actual de achizitii care le permite autoritatilor sa cumpere la preturi diferite aceleasi produse.

Premierul Emil Boc a anuntat, in urma cu o luna, ca Guvernul ia in calcul infiintarea unui "punct de comanda" care sa avizeze achizitiile de produse de birotica pentru toate ministerele, prin intermediul unui sistem in care consumabile ca pixuri si hartii sa fie cumparate de la acelasi furnizor si la un pret comun.

El a apreciat ca din noul sistem ar rezulta o serie de economii. Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Achizitiilor Publice, Cristina Traila, a declarat ulterior ca va propune Guvernului infiintarea unei unitati in subordinea Ministerului Finantelor care sa centralizeze achizitiile de autoturisme, mobilier si birotica derulate de ministere, precum si de catre agentii si companii subordonate autoritatilor centrale.

sursa:

zf.ro 23 05.2010

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×