Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor: In 6 luni au fost anulate 14.000 de proceduri de achizitii in sistemul national electronic. Oamenilor din ministere a inceput sa le fie frica de dosare la DNA

In sase luni de zile, din 20.000 de proceduri de achizitii publice lansate in sistemul electronic national, SEAP, 14.000 de proceduri au fost anulate in urma diverselor contestatii, a declarat joi Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor. In fiecare minister oamenilor a inceput sa le fie frica sa mai semneze contracte, sa nu apara cu relatari negative in presa si sa se trezeasca cu dosare la DNA, a mai spus Sandu.

"Ne intereseaza cate suluri de hartie si alte maruntisuri sunt cumparate in loc sa vedem finalitatea. Nu reusim sa accesam fonduri UE pentru ca orice fisa tehnica este contestata. Nu mai este nevoie sa o spun, sunt fonduri europene in valoare de sute de milioane de euro care in acest fel nu se consuma", a mentionat Gabriel Sandu prezent joi la conferinta Ziua Comunicatiilor 2010.

  • Ministrul Comunicatiilor: Cand am lansat eRomania, toata industria trebuia sa fie in picioare

Ministrul Comunicatiilor a vorbit de asemenea despre strategia eRomania, amintind ca nu este vorba doar despre un site de 500 milioane euro.

"eRomania nu este doar un site de 500 milioane euro. Este o strategie de interconectare a insulitelor informatice din administratie din prezent. Dupa 20 de ani, nu avem nimic. Ne trebuie inca 20 de ani sa interconectam toate aceste sisteme sau sa stergem tot ce s-a facut pana acum. Cand am lansat eRomania toata industria trebuia sa fie in picioare, trebuia sa stie ca aceasta este o baza pentru urmatorii ani", a mai spus ministrul.

Strategia eRomania isi propune sa duca la crearea unui sistem national de e-guvernare prin care autoritatile promit interconectarea administratiei centrale si locale si informatizarea tuturor serviciilor publice pentru cetateni si firme. Pentru 2010-2013 autoritatile au estimat ca vor aloca 500 milioane euro, fonduri atat publice cat si europene. Intr-un interviu acordat la inceputul acestei luni pentru HotNews.ro, Toma Cimpeanu, seful echipei e-Romania in Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a estimat ca alte circa 500 milioane euro vor intra in acest sistem in perioada 2014-2017, fara ca lucrurile sa se opreasca aici.

Platile in afara contractelor publice: 2,4 mld. €

Transparency International si Academia de Advocacy Timisoara au organizat ieri, la Timisoara, un seminar prin care au dorit informarea autoritatilor publice din regiune, dar si a reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale asupra impunerii unui nou mod de supervizare a con­tractelor derulate cu bani publici. „In Romania se estimeaza ca platile „in afara contractelor” sunt in jur de 2,4 miliarde de euro anual”, a declarat Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania. Pentru eliminarea pe cat posibil a acestor plati, cele doua organizatii negu­ver­namentale si-au propus sa puna in practica ceea ce se numeste un Pact de integritate. Mai precis, ONG-urile ar urma sa aiba rolul de supervizare si monitorizare in contractele de achi­zitii publice. „Organizatiile socie­tatii civile ar avea rol de monitor, nu ar lua parte la evaluarea dosarelor sau la luarea deciziei. Aceste atribute sunt exclusiv rolul autoritatii contrac­tante.

Monitorul isi propune doar sa observe, si acolo unde apar probleme, sus­piciuni de coruptie sa atraga atentia. „Ne dorim ca Timisoara sa fie un experiment, de punere in aplicare a acestui nou me­canism de realizare a transparentei con­tractelor publice”, a precizat Radu Nicosevici, pre­se­dintele Academiei de Advo­cacy Timisoara. Se pare ca acest deziderat va fi destul de greu de pus in practica, desi au fost invitati reprezentanti ai mai multor autoritati locale si judetene, dar si ai companiilor de stat care deruleaza contracte publice, prezenta acestora fiind destul de slaba.

sursa: HotNews.ro 27 mai

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×