GUVERNUL A INTRODUS GARANTIA DE BUNA CONDUITA LA CONTESTAREA LICITATIILOR

De la inceputul lunii iulie, Legea achiziţiilor publice îi obligă pe toţi contestatarii unei licitaţii să vină cu o sumă de bani drept garanţie de bună conduită pe care o riscă în cazul în care contestaţia le este respinsă, dar şi în situaţia în care aceleaşi companii decid să şi-o retragă pe parcurs.

Potrivit ordonanţei publicate luni în Monitorul Oficial, garanţia va fi obligatoriu virată în contul bancar al autorităţii contractante sau va fi asigurată printr-o scrisoare bancară la momentul depunerii oricărei cereri, contestaţii sau plângeri fie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, fie în instanţă.

Cuantumul este stabilit prin OUG 51/2014 la 1% din valoarea estimată a contractului contestat, cu plafonări pentru anumite situaţii. Astfel: dacă valoarea estimată a contractului este mai mică de 400.000 de euro, atunci garanţia este de 1%. În situaţia în care valoarea estimată a contractului este mai mică de 5.000.000 de euro, garanţia reprezintă 1% din acesta, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru contracte mai mari sau egale cu 400.000 de euro, garanţia se limitează la 25.000 de euro, iar dacă proiectul este estimat la peste 5.000.000 de euro se va plăti aceeaşi garanţie de 1%, dar nu mai mult de 100.000 de euro.

Potrivit ministrului, aceasta garantie a fost instituită deoarece contestarea procedurilor de achiziţie publică a devenit "sport naţional" în România. Noua reglementare este corelată cu practicile europene.

sursa : www.gandul.info

Licitatia.ro – ofera servicii profesional de monitorizare a licitatiilor din SEAP, MO, BRM, PRESA, Lic. fond.europene, Firme private. Va informam zilnic pe adresa de mail cu cele mai noi licitatii pe domeniul dvs. de activitate.

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×