Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013, informeaza Mediafax.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a precizat, joi, ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.
"Este initiativa mea personala si am sustinut-o incepand cu luna iunie a acestui an. Proiectul de act normativ are in vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 la 30.000 de euro, decizia finala va fi insa a Guvernului, daca va fi operata aceasta modificare a pragului sau nu", a afirmat Vladescu.
Intrebat care sunt argumentele ridicarii acestui prag in conditiile in care, in cazul programelor finantate din fonduri europene, Comisia Europeana a reclamat numeroase nereguli si chiar fraude in sistemul de achizitii publice, presedintele ANRMAP a sustinut ca valoarea achizitilor directe este mica in raport cu suma totala a achizitiilor publice.
Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achizitie publica situate intre 1 euro si 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezinta 0,97% din suma achzitiilor publice.
Vladescu a invocat totodata ca argument faptul ca de multe ori o procedura de achizitie publica genereaza cheltuieli mai mari din partea autoritatii contracte decat atunci cand aceasta realizeaza o achizitie directa.
In ordonanta, majorarea pragului de achizitii directe este explicata prin "flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, avand in vedere si gradul scazut de absorbtie a fondurilor europene".
In cazul pragurilor pentru achizitiile publice cu proceduri, presedintele ANRMAP a declarat ca valorile au fost corelate ultimului Regulament european in domeniu.
Conform modificarilor ce vor fi aduse sistemului de achizitii publice, orice achziitie directa mai mare de 5.000 euro va trebui notificata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), sub rezerva unei amenzi de 2.000 lei pentru autoritatea contractanta.
Peste pragul de 30.000 euro, autoritatea contractanta "poate" aplica procedura de cerere de oferte in cazul in care valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica este mai mica decat echivalentul in lei al sumei de 130.000 euro pentru contractul de furnizare si cel de servicii si de 5 milioane euro pentru contractul de lucrari.
Pentru aceste cazuri, actualele reguli stabilesc ca autoritatea contractanta "are obligatia" de a aplica procedura de cerere de oferte.
Eliminarea obligatiei autoritatilor contractante de a aplica procedura de cerere de oferte daca valoarea estimata este mai mica decat cea mentionata este explicata in document prin faptul ca este eliminata si posibilitatea de a utiliza procedura de licitatie restransa atunci cand autoritatea contractanta cunostea ca pe piata exista un interes foarte mare pentru contractul de achizitie publica ce urma a fi atribuit si doreste "sa limiteze" numarul de candidati selectati.
In cazul atribuirii contractelor de publicitate media, cu o valoare estimata mai mare decat noul prag al achizitiilor publice, de 30.000 euro, autoritatea contractanta are obligatia de a publica un anunt de participare si un anunt de atribuire, in sistemul informatic de utilitate publica disponibil pe internet, la o adresa dedicata, precum si pe pagina proprie de internet.
Legislatia actuala stabileste ca in cazul atribuirii contractelor de publicitate media, "cu o valoare anuala cumulata", fara TVA, estimata ca fiind mai mai mare decat echivalentul in lei a 15.000 euro, autoritatea contractanta are obligatia de a publica un anunt de participare si un anunt de atribuire, in sistemul informatic de utilitate publica disponibil pe internet, la o adresa dedicata, precum si pe pagina proprie de internet.
Sursa: http://www.wall-street.ro
(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.
(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.
Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media