Vesti noi pentru beneficiarii din mediul privat care acceseaza fondurile europene, a fost adoptata o noua procedura care traseaza directivele pe care acestia trebuie sa le urmeze.
Astfel marti 22.10.2013 a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I, Nr. 650 “Ordin al ministrului fondurilor europene privind aprobarea Procedurii simplificate aplicate de beneficiarii privați în cadrul proiectelor finanțate din instrumente structurale, obiectivul „Convergență”, precum și în cadrul proiectelor finanțate prin mecanismele financiare SEE și norvegian pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări.”
Potrivit noii proceduri, beneficiarii din mediul privat vor trebui sa publice anunturile de achizitii pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, www.fonduri-ue.ro, intr-o sectiune a paginii web, fara a suporta vreun cost.
Aceasta procedura se va derula in cazul achizitiilor de bunuri de peste 30.000 de euro, a celor de servicii cu o valoare cuprinsa intre 30.000-200.000 de euro, respectiv a achizitiilor de lucrari cu o valoare cuprinsa in intervalul 100.000-5.000.000 de euro, ca urmare a abrogarii Ordinului de ministru nr. 1.050/20112, ne informeaza Ministerul Fondurilor Europene.
Noua procedura simplificata a fost publicata deja in Monitorul Oficial al Romaniei iar beneficiarii privati au obligatia sa respecte noua procedura.
Procedura simplificata cuprinde mai multe etape dintre cele mai importante amintim:
Etapa 1 – Elaborarea specificatiilor tehnice si verificarea valorii estimate: beneficiarul privat trebuie sa elaboreze cerintele tehnice obiective ce descriu obiectul achizitiei in conformitate cu prevederile contractului de finantare si totodata se va verifica actualitatea valorii estimate, a achizitiei.
Etapa 2 – Prospectarea pietei
Beneficiarii care nu vor publica anunturile de achizitii pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene vor fi sanctionati prin aplicarea unei corectii de 25 % din valoarea eligibila a contractului de achizitie publica, iar cei care ulterior nu vor publica pe site-ul mentionat numele castigatorilor selectati, vor suporta corectii de 5 %.
Etapa 3 — Semnarea contractului de achiziție
Contractul se va semna numai cu operatorul economic stabilit prin nota justificativă de atribuire.
Etapa 4 — Implementarea contractului de achiziție
Orice modificare a contractului nu trebuie să conducă la diminuarea avantajelor menționate în nota justificativă de atribuire.
La prima vedere aceasta procedura pare ca va simplifica modul de organizare a licitatiilor publice pentru beneficiarii de fonduri europene din mediul privat. Speram ca acesta modificare va aduce mai multa transparenta, eficienta si rapiditate in procesul de achizitii publice cu fonduri europene..
Procedura de achizitii publice pentru mediul privat are la baza o serie de principii:
— principiul transparenței;
— principiul economicității;
— principiul eficienței;
— principiul eficacității.
Aceste principii au menirea sa incurajeze transparenta in derularea licitatiilor, minimizarea costurilor asigurarea unui nivel optim intre rezultatul obtinut si resursele alocate acestuia precum si gradul de indeplinire a rezultatelor.
Portalul www.licitatia.ro saluta aceasta initiativa si vine in sprijinul firmelor interesate de aceste licitatii incluzandu-le in lista licitatiilor monitorizate zilnic.
Despre Licitatia.ro
Licitatia.ro este lider in domeniul Monitorizarii Licitatiilori Publice din Romania!
Zilnic monitorizam toate Licitatiile Publice din Romania si trimitem abonatilor nostri alerte personalizate pe e-mail cu licitatiile din domeniu lo
(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.
(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.
Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media