O noua gaselnita a guvernului- 40% din licitatii se vor desfasurate on-line prin intermediul SEAP-ului

Prin hotararea de Guvern adoptata in 03.03.2010  procentul minim de realizare a achizitiilor publice prin mijloace electronice va creste de la 20% la 40% din valoarea totala a achizitiilor publice.

„Anul trecut, prin utilizarea SEAP au fost realizate economii de 1,1 miliarde euro. Estimam ca anul acesta se va dubla aceasta suma, deci o economie de 2,2 miliarde euro” a precizat Ioana Muntean.

Guvernul a luat aceasta masura pentru cresterea gradului de utilizare a tehnologiei informatiei in procesul achizitiilor publice, reducerea costurilor, imbunatatirea eficientei si cresterea semnificativa a transparentei in sectorul public.

Actul normativ mai prevede ca sumele incasate de operatorul Sistemului Electronic de Achizitii se constituie venit la bugetul de stat, si nu la bugetul operatorului SEAP. Este vorba despre tariful de participare la licitatia electronica, de tarifele de publicare a catalaogelor de produse, servicii sau lucrari, precum si de tarifele percepute pentru organizarea cursurilor de pregatire organizate de SEAP.

Anul trecut, doar 15% dintre achizi­tiile publice s-au derulat prin sistemul e-licitatii, in loc de 20%, iar economiile realizate au fost de 1,1 miliarde de euro. Nivelul scazut a fost explicat prin imposibilitatea institutiilor publice de a achita taxa de inscriere in sistem, care este cuprinsa intre 2.500 si 3.000 de lei. In 2008, ponderea con­tractelor de achizitii publice incheiate prin sistemul electronic a fost de 2,25% din valoarea totala, desi obiectivul era tot de 20%, si de sub 1% in 2007. Pana in 2008, legislatia nationala impunea autoritatilor publice doar obligatia de a transmite pentru publi­care anunturile de intentie, par­ticipare sau achizitie in Sistemul Elec­tronic de Achizitii Publice. De anul tre­- cut, Guvernul a anuntat insa ca va solicita institutiilor publice raportari trimes­triale privind modul de atribuire a contractelor de lucrari publice, dupa ce in 2008 ponderea achizitiilor prin siste­mul electronic a fost de 10 ori mai mica decat cea propusa.

Informatii preluate din financiarul si avocatnet,

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×