Platile in afara contractelor publice de 2,4 mld. €

Transparency International si Academia de Advocacy Timisoara au organizat ieri, la Timisoara, un seminar prin care au dorit informarea autoritatilor publice din regiune, dar si a reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale asupra impunerii unui nou mod de supervizare a con­tractelor derulate cu bani publici. „In Romania se estimeaza ca platile „in afara contractelor” sunt in jur de 2,4 miliarde de euro anual”, a declarat Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania. Pentru eliminarea pe cat posibil a acestor plati, cele doua organizatii negu­ver­namentale si-au propus sa puna in practica ceea ce se numeste un Pact de integritate. Mai precis, ONG-urile ar urma sa aiba rolul de supervizare si monitorizare in contractele de achi­zitii publice. „Organizatiile socie­tatii civile ar avea rol de monitor, nu ar lua parte la evaluarea dosarelor sau la luarea deciziei. Aceste atribute sunt exclusiv rolul autoritatii contrac­tante.

Monitorul isi propune doar sa observe, si acolo unde apar probleme, sus­piciuni de coruptie sa atraga atentia. „Ne dorim ca Timisoara sa fie un experiment, de punere in aplicare a acestui nou me­canism de realizare a transparentei con­tractelor publice”, a precizat Radu Nicosevici, pre­se­dintele Academiei de Advo­cacy Timisoara. Se pare ca acest deziderat va fi destul de greu de pus in practica, desi au fost invitati reprezentanti ai mai multor autoritati locale si judetene, dar si ai companiilor de stat care deruleaza contracte publice, prezenta acestora fiind destul de slaba.

sursa:

financiarul.ro  26.05.2010

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×