Prag de achiziţii directe ridicat la 50.000-100.000 euro

Pragul achiziţiilor publice directe ar putea fi majorat de la 15.000 euro la 50.000 euro pentru bunuri şi servicii şi de la 40.000 euro la 100.000 euro în cazul lucrărilor, iar limita maximă până la care pot fi atribuite contracte de lucrări prin procedura cererii de oferte ar urma să crească de peste şase ori, la 4,85 milioane euro, potrivit Mediafax.

Sursa: Oana Dan

Modificările au fost incluse într-un document elaborat de Secretariatul General al Guvernului sub forma unei ordonanţe de urgenţă, care a fost trimis pe circuitul de avizare.

Proiectul prevede că autoritatea contractantă are dreptul de a achziţiona direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziţiei este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 50.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse sau de servicii şi a 100.000 euro pentru fiecare achiziţie de lucrări, limite de aproximativ trei ori mai mari decât cele actuale.

Documentul mai prevede că autoritatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este egală sau mai mică decât echivalentul în lei al 125.000 euro (faţă de 100.000 euro în prezent) pentru contractul de furnizare şi cel de servicii, precum şi de 4,85 milioane euro (faţă de 750.000 euro în prezent) pentru contractul de lucrări.

Conform proiectului, în cazul formulării unei contestaţii către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sau a unei acţiuni în justiţie, pentru care nu s-a luat act de renunţare, autoritatea contractantă va avea dreptul de a încheia contractul/acordul cadru după comunicarea deciziei Consiliului, respectiv pronunţarea sentinţei judecătoreşti, dar nu înainte de expirarea termenelor de aşteptare. Contractul/acordul cadru încheiat cu nerespectarea acestei reguli va fi lovit de nulitate.

În cazul în care, în cadrul aceleiaşi proceduri de atribuire, autoritatea contractantă achiziţionează produse, servicii sau lucrări defalcate pe loturi, aceste prevderi sunt aplicabile numai asupra loturilor pentru care s-a depus contestaţie.

sursa:  31 Mai, 2010, Evenimentul Zilei

 

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×