Guvernul urmează să adopte săptămâna viitoare o hotărâre prin care licitaţiile pentru echipamente, aparatură şi medicamente vor fi realizate doar de către Ministerul Sănătăţii, printr-un acord cadru de lungă durată şi nu de fiecare spital în parte cum se întâmpla până în prezent. Măsura este menită să reducă fraudele şi cheltuielile din sistemul sanitar, a declarat Raed Arafat, ministrul de resort, invitat la emisiunea "După 20 de ani", de la ProTV.
"Intră acum hotărârea de guvern care o să stabilească că ministerul este unitate de achiziţie centrală pentru sistemul sanitar şi poate achiziţiona sau achiziţionează pe acorduri cadru pe durată mai lungă materialele, medicamentele şi aparatură pentru sistemul sanitar cu sursă de finanţare din fondurile publice. Bineînţeles, vorbim de spitalele Ministerului Sănătăţii şi spitalele descentralizate împreună", a declarat Arafat.
Ministrul susţine că hotărârea aşteaptă în prezent avizul a trei instituţii şi ar putea intra pe ordinea de zi în şedinţa de marţi a Guvernului.
"Din momentul emiterii ei (a ordonanţei n.r.), putem să începem organizarea unor licitaţii. Achiziţia centralizată pe mai multe echipamente înseamnă cu certitudine preţuri mai mici. Va fi o competiţie mult mai mare şi mult mai serioasă între companii ca să câştige anumite licitaţii", a precizat Arafat.
Un astfel de sistem este folosit deja la urgenţe, unde, spre exemplu, preţul de achiziţie a unor ambulanţe a scăzut cu aproximativ 15% în ultimii cinci ani, "păstrând calitatea" a subliniat ministrul Sănătăţii, în cadrul emisiunii difuzate de ProTV şi voyo.ro.
Arafat a arătat că, în multe cazuri, chiar dacă licitaţia este organizată în conformitate cu legislaţia în vigoare, unele spitale ajung să plătească chiar şi de două ori mai mult pentru aceleaşi echipamente din cauza absenţei competiţiei.
"Am găsit aparate cu specificaţii similare cumpărate la preţuri duble între un spital şi altul. Aceste lucruri s-au ştiut şi înainte, dar nu am avut o pârghie de control asupra lor pentru că se dădeau banii, se făcea licitaţia, iar licitaţia era făcută legal", a declarat Arafat.
Cum se vor oganiza licitaţiile centralizate
Ministrul Sănătăţii susţine că este destul de uşor să faci un plan pentru a stabili necesarul de echipamente al spitalelor publice din România. Odată ce se decid numărul şi specificaţiile, ministerul întocmeşte caietul de sarcini.
"Această achiziţie centralizată poate să evite o mare parte din acestea (probleme semnalate la licitaţiile publice organizate de spitale n.r.), cu condiţia ca producera să fie extrem de transparentă. Avem de gând să mergem către licitaţia electronică", a explicat Arafat, la "După 20 de ani".
Mai exact, cu o săptămână înainte de începerea licitiaţiei, companiile sunt invitate la discuţii pe caietul de sarcini pentru a semnala eventuale criterii care descalifică nejustificat anumite firme. Astfel, caietul de sarcini poate fi modificat dacă este cazul şi se reduce riscul blocării ulterioare a licitaţiei prin contestaţii.
Apoi, "vin ofertele, verifici eligibilitatea firmelor. Dacă firmele sunt eligibile le bagi după asta pe electronic ceea ce înseamnă că ei pot să se bată pe preţ până la un anumit moment", a detaliat ministrul.
Aflaţi care sunt soluţiile lui Raed Arafat pentru problema medicamentelor compensate şi cum comentează scenariul unui nou mandat de ministru, duminică dimineaţa, începând cu ora 10.00, în emisiunea "După 20 de ani".
Sursa: Gandul
(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.
(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.
Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media