România adoptă un nou criteriu în atribuirea contractelor de achiziții publice, criteriu verde


În contextul actual, guvernul României exprimă intenția fermă de a introduce un nou criteriu în atribuirea contractelor de achiziții publice, criteriu verde.

Această inițiativă urmărește să integreze factori legați de protecția mediului și sustenabilitate în evaluarea și selecția ofertelor, marcând astfel un pas către promovarea achizițiilor ecologice și responsabile.

Declarațiilor prim-ministrului referitoare la un nou criteriu în atribuirea contractelor de achiziții publice, criteriul verde:

"Aș dori să vă anunț că prioritatea absolută a guvernului în următoarele două săptămâni este să finalizăm setul de norme prin care în toate licitațiile publice să se aplice criteriul verde.

Este cel mai puternic instrument pentru a susține companiile românești, folosind un principiu european: punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puțin.

Cu cât ai fabrica mai aproape de client, cu atât ești mai avantajat. Vrem ca toate firmele românești, de la industria auto, cu Dacia și Ford, la materialele de construcții și cea agroalimentară, să beneficieze de aplicarea acestui criteriu.

Va fi unul dintre cei mai importanți pași făcuți pentru a ne susține toate companiile care produc în România."

Potrivit declarațiilor prim-ministrului, acest criteriu verde este văzut ca "cel mai puternic instrument pentru a susține companiile românești", evidențiind importanța sprijinului acordat economiei locale și a principiului european al punctajului suplimentar pentru companiile cu rute de transport mai scurte și mai puțin poluante. Această abordare vizează avantajarea firmelor locale, de la industria auto la sectorul materialelor de construcții și agroalimentar, prin stimularea fabricării și livrării de produse cât mai aproape de clienți.


Cu toate acestea, este important de subliniat că introducerea acestui criteriu verde în procesul de achiziții publice este încă în stadiul de propunere și nu a fost încă votată. În ciuda acestui fapt, inițiativa reprezintă un pas semnificativ către promovarea achizițiilor responsabile din punct de vedere ecologic și a utilizării sustenabile a resurselor naturale.


Conform Declarațiile premierului de pe site-ul gov.ro din data de 08 Februarie 2024

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×