Sistemul dinamic de achiziții

Sistemul dinamic de achiziții de pe SEAP

Conform anuntului postat pe SEAP in 08.03.2021,

"Vă informăm că SEAP pune la dispoziția autorităților/entităților contractante un instrument eficient și dinamic de atribuire a contractelor de achiziție publică/sectorială: Sistemul dinamic de achiziții.

Pentru a veni în sprijinul autorităților/entităților contractante și al operatorilor economici interesați, Operatorul SEAP a elaborat și publicat ”Ghidul privind principalele funcționalități ale Sistemului dinamic de achiziții implementat în SEAP” - disponibil aici.

Astfel, pentru o familiarizare mai rapidă cu regulile de derulare ale acestei modalități de atribuire a contractelor de achiziție publică, Ghidul prezintă principalele noutăți aduse de SAD, astfel încât utilizatorul înregistrat în SEAP – autoritate/entitate contractantă sau ofertant - să cunoască diferențele față de fluxurile actuale aplicabile la o licitația restrânsă, SAD fiind construit pe regulile acestui tip de procedură și respectând prevederile specifice impuse de legislație.

Amintim câteva din principalele noutăți sau avantaje ale Sistemului dinamic de achiziții (SAD):

- SAD se derulează exclusiv online;

- nu se percep tarife pentru înscrierea/participarea la Sistemului dinamic de achiziții;

- nu poate fi limitat numărul de operatori economici admiși în cadrul SAD;

operatorii economici își pot depune oricând candidatura la SAD, pe întreaga perioada de valabilitate a acestuia, nu numai în termenul de depunere candidaturi stabilit inițial;

- Nou: posibilitatea candidaților de revizuire online a DUAE, la solicitare, în perioada de evaluare a candidaturii;

- Nou: posibilitatea candidaților de a înlocui/retrage online, în cadrul revizuirii, terți, subcontractanți sau terți și subcontractanți;

- Nou: autoritatea/entitatea contractantă organizatoare (administrator) a SAD poate adăuga și alți achizitori suplimentari, care pot transmite la rândul lor invitații la depunere oferte;

- Nou: în cazul încetării SAD, în momentul atribuirii ultimelor contracte, autoritatea contractantă informează utilizatorii interesați despre încetarea SAD bifând opțiunea disponibilă în anunțul de atribuire.

 Cu stimă, Echipa SEAP"

Despre aceasta noua functionalitate au scris in in presa de ex:

Sistemul Dinamic de Achiziţii Publice, o nouă funcţionalitate a platformei SEAP

(Sursa: articol preluat din Bursa 10 martie 2021)

"Sistemul dinamic de achiziţii (SAD) este noua funcţionalitate disponibilă în platforma SEAP, administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), potrivit unui comunicat de presă al ADR.

Octavian Oprea, preşedintele interimar al ADR a declarat:"Sistemul dinamic de achiziţii publice este o nouă funcţionalitate, 100% electronică şi gratuită pentru toţi utilizatorii platformei SEAP. Folosind sistemul dinamic de achiziţii, instituţiile pot găsi mai uşor soluţii, pot eficientiza contractarea serviciilor care le sunt necesare şi se pot adapta nevoilor tot mai complexe ale cetăţenilor pe care îi deservesc. Sistemul dinamic conferă flexibilitatea necesară instituţiilor care vor să răspundă nevoilor unei societăţi aflate în continuă schimbare".

SAD este similar cu acordul-cadru, cu deosebirea că noii furnizori, prestatori sau executanţi se pot alătura oricând pe durata de implementare a sistemului dinamic. Astfel, în loc să se angajeze timp de patru ani într-un acord-cadru, o instituţie care utilizează sistemul dinamic poate colabora cu noi operatori economici din piaţă în orice moment, fără să fie nevoie să aştepte până când acordul-cadru îşi va încheia perioada de valabilitate.

Această nouă funcţionalitate flexibilizează procedurile de achiziţie publică desfăşurate pentru servicii care necesită perioade mai îndelungate, în contextul în care acordul-cadru poate fi derulat doar cu semnatarii iniţiali ai acestuia.

Odată iniţiat, sistemul dinamic rămâne deschis noilor furnizori /prestatori /executanţi pe toată durata sa. Dacă un operator economic nu poate îndeplini cerinţele de calificare în momentul în care este stabilită data limită de depunere a candidaturilor (la iniţierea SAD), acesta îşi poate revizui documentele şi poate aplica pentru a fi parte a sistemului dinamic oricând pe durata lui. Mai mult, este important de menţionat că nu există o limitare a numărului de operatori economici care vor fi parte a sistemului dinamic.

Sistemul dinamic este gratuit pentru utilizatori, nu se percep taxe/tarife de înscriere, de participare sau pentru depunerea de oferte. Mai mult, acţionând ca o piaţă deschisă, acesta sprijină participarea IMM-urilor şi a întreprinderilor mai noi la procedurile de achiziţii din sectorul public prin adaptabilitatea procesului, care permite cumpărătorilor să îşi structureze concurenţa în aşa fel încât să o facă atractivă pentru IMM-uri, potrivit comunicatului.

În plus, pentru autoritatea/entitatea contractantă (cumpărător), beneficiile concrete ale SAD sunt:

1.este un sistem deschis pe toată durata sa: operatorii economici pot intra/aplica oricând pe durata sistemului dinamic (chiar dacă nu reuşesc să fie selectaţi, respectiv să îndeplinească cerinţele din primul moment al licitaţiei, îşi pot revizui solicitările de participare şi vor putea aplica, putând fi selectaţi ulterior);"

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×