UE vrea reguli noi pentru licitaţiile publice. Ce va înlocui cel mai mic preţ?

Noile reguli din UE privind achiziţiile publice ar permite autorităților să ofere contracte  celui mai inovativ licitant, şi nu celui care oferă cel mai mic preţ, arată o rezoluţie adoptată astăzi de Parlamentul European. Deputaţii europeni mai cer Comisiei pașapoarte pentru achizițiile publice pentru simplificarea licitațiilor.

Rezoluția prezintă poziția Parlamentului European înaintea unei propuneri legislative majore pentru revizuirea regulilor privind achizițiile publice în UE. Comisia Europeană va prezenta propuneri de reformă în decembrie. Rezoluția a fost adoptată prin vot liber, cu ridicare de mâini.

Nu cel mai ieftin, ci cel mai avantajos

Cel mai mic preț nu ar trebui să fie factorul determinant în acordarea contractelor. Criteriul determinant pentru atribuirea contractelor de achiziții ar trebui să fie înlocuit la nivel general de criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic - în ceea ce privește beneficiile economice, sociale și de mediu, spune rezoluția parlamentară. Conform deputaților europeni, achizițiile publice ar trebui să fie suficient de flexibile pentru ca în spitale, centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă, școli și grădinițe, consumatorii să poată avea acces egal la alimente sănătoase și care respectă raportul calitate-preț, nu doar la opțiunea cea mai ieftină disponibilă.

Lărgirea criteriilor și acceptarea sistematică a licitațiilor alternative ar permite licitanților să propună noi soluții, achizițiile publice devenind astfel inițiatoare ale inovării care ar putea ajuta la îndeplinirea obiectivelor Strategiei UE 2020.

Pașapoarte pentru achizițiile publice pentru simplificarea licitațiilor

Regulile actuale privind achizițiile publice îngreunează încheierea contractelor și le fac mai costisitoare. Pentru reducerea poverii administrative, deputații europeni propun crearea unui pașaport electronic pentru achizițiile publice care să demonstreze că deținătorul acestuia respectă regulile UE în domeniu.

Acces mai simplu pentru întreprinderile mici și mijlocii

Întreprinderile mici și mijlocii câștigă doar 31-38% (ca valoare) din contractele din domeniul achizițiilor publice, cu mult mai puțin decât ponderea lor în economie (52% din cifra de afaceri).

Împărțirea contractelor pe categorii ar da IMM-urilor mai multe șanse să liciteze, spun deputații europeni. Aceștia cer Comisiei Europene să evalueze „dacă sunt necesare norme suplimentare în ceea ce privește atribuirea subcontractelor, de exemplu legate de instituirea unui lanț de răspundere, în special pentru a evita situațiile în care IMM-urile subcontractante sunt supuse unor condiții mai puțin avantajoase față de cele aplicabile contractantului principal căruia i s-a atribuit contractul de achiziții publice“.

Alte măsuri pentru înlăturarea barierelor administrative ar putea include folosirea declarațiilor pe propria răspundere și solicitarea documentelor originale numai din partea candidaților preselectați sau a ofertantului câștigător.

Achizițiile publice reprezintă aproximativ 17% din PIB-ul UE. Folosirea cât mai eficientă a banilor contribuabililor este vitală pentru relansarea economiei și crearea de locuri de muncă, în special în timpul crizei, arată o rezoluție nonlegislativă întocmită de Heide Rühle (Verzi/ALE, Germania).

Sursa: money.ro

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×