Un compartiment al Ministerului Sănătăţii va analiza în sfârşit achiziţiile făcute de spitale

Achiziţiile de medicamente şi apa­ratură din spitalele publice vor fi luate la bani mărunţi de un compartiment din cadrul Mi­nisterului Sănătăţii din care vor face parte 11 oameni, dar licitaţiilor vor fi ana­lizate şi de sute de persoane chiar din cadrul unităţilor sanitare instruite în acest sens.

"Pierderile mari în sistemul de sănătate aici sunt (achiziţiile publice - n.red.). Vrem să corectăm acest lucru", a spus Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Iniţiativa instituţiei vine destul de târziu în condiţiile în care fraudele din sistemul sanitar sunt vechi.

Sub lupa ministerului vor intra atât achi­zi­ţiile de medicamente cât şi de aparatură. Nu­mai achiziţiile de medi­ca­mente din spitalele publice sunt de câteva sute de milioane de euro, la care se adaugă şi achiziţiile de echi­pamente medicale.

Proiectul anticorupţie se finanţează din bani europeni şi se ridică la circa 7 mil. lei (1,6 mld. euro), incluzând printre altele înfiinţarea unei structuri de integritate în subordinea di­rectă a Ministerului Sănătăţii. Proiectul se de­ru­lează în intervalul noiembrie 2011 - noiembrie 2013 în colaborare cu Asociaţia pen­tru Implementarea Democraţiei şi cu­prinde şi instruirea a sute de persoane din ca­drul spitalelor de stat în achiziţii publice.

Compartimentul din cadrul Ministerului Sănătăţii va deveni operaţional peste un an.

De ce sunt achiziţiile publice o problemă

Achiziţiile publice derulate de spitale au de­venit o problemă deoarece preţurile diferă sem­nificativ de la un spital la altul. Totodată, au apărut cazuri de aparate medicale extrem de scumpe care zac nefolosite în subsolurile spi­talelor, pentru că nu există personal medical care să le folosească.

În al treilea rând, fondurile alocate sănă­tă­ţii au crescut an de an, însă românii sunt în con­tinuare nemulţumiţi de calitatea servi­ciilor ofe­rite în sistemul de stat. Potrivit datelor pre­zen­tate de participanţii la evenimentul de lansare a proiectului, 31% din pacienţii internaţi în spital au fost nevoiţi să cumpere medicamente sau alte articole pentru tratamentul propriu.

Proiectul ministerului nu vizează însă şi plăţile informale din sistemul de sănătate, un alt fenomen grav cu care se confruntă spitalele şi care până acum nu a fost tranşat de niciun ministru.

Legea sănătăţii, pe ultima sută de metri

Totodată, ministrul sănătăţii Ritli Ladis­lau a anunţat că până la sfârşitul lunii aprilie le­gea sănătăţii va fi lansată în dezbatere publică, pâ­nă acum ieşind din sertarele instituţiei doar primul capitol.

"La sfârşitul lunii, întreaga lege trebuie să apară", a spus Ritli Ladislau.

Ministerul Sănătăţii a postat vineri pe site-ul propriu un prim capitol din viitoarea lege a să­nătăţii, formă care a rezultat din discuţiile oficialilor instituţiei cu actorii din sistemul sanitar.

Prin acest prim capitol, ministerul propune ca soluţie pentru problemele spitalelor posibi­litatea reorganizării acestora în fundaţii şi scoaterea lor de sub tutela statului astfel încât, prin­tr-o mare autonomie pentru echipa de con­ducere, ar putea să angajeze oameni noi, mai bine pregătiţi, şi să remunereze personalul fără a se supune "rigorilor bugetare".

Documentul apare la aproape trei luni de la mo­mentul la care autorităţile au retras din dez­batere un alt proiect de lege din domeniul sănă­tăţii, la presiunea opiniei publice. Docu­men­tul precedent avea 14 capitole.

Blogul LicitatiiSEAP.ro ofera Informatii
Utile cu si despre SEAP/SICAP

(P) Ai nevoie de cont pe SEAP, sau de reinnoire certificat SEAP? Intra pe site-ul : LicitatiiSicap.ro.

(P) Nu ai timp pentru a cauta licitatiile publice? Apeleaza la serviciile de monitorizare licitatii oferite de Licitatia.ro.

Ioana SRL / Tg. Mures, str. Arany Janos nr.13/2 / Jud. Mures, Romania / Telefon Mobil: +40 771 776 766 / web design by Dow Media

×